Er bestaat geen magische formule

 

Er bestaat geen magische formule voor veranderen. En dat is maar goed ook, want wij zijn mens, geen robot. In een robot kun je een ander programma laden en gebruiken. Mensen veranderen gaat niet op die manier. Bovendien kunnen ze zich alleen maar zelf zichzelf veranderen. Iemand anders kan daarbij wel een handje helpen, maar veranderen kun je alleen zelf. En de hemel beware ons voor een robot die zichzelf kan veranderen, zoals Goethe’s tovenaarsleerling…

Sommige vrienden hebben mij verteld dat mijn formule voor veranderen  – Doen, tot het gewend is – wel erg simpel is. Want dat is niets nieuws, niet innovatief. Zelfs het Engels is vertaald! Maar helaas, ik geloof niet in andersoortige oplossingen. Vrijwel alle zelfhulpboeken geven je een compleet recept mee op basis van doen: doe dit, doe dat, laat dat en doe dan zus of zo – en zijn dus ook gebaseerd op ‘doen’. Ik heb een algemene gids voor veranderen willen schrijven, waarbij iedereen zijn of haar eigen recept moet zoeken. Mensen zijn volgens mij te verschillend voor één specifiek recept.

Dit overdenkend, kwam ik terecht bij het liedje van Herman van Veen: “Er bestaat geen medicijn tegen oud en eenzaam zijn.” (Cirkels, zijn hertaling van The windmills of your mind). Tegen ouder worden bestaat inderdaad geen recept – ons lichaam veroudert onherroepelijk – maar we kunnen wel ons lichaam en onze geest jong proberen te houden door dingen te blijven doen. Niet in jezelf blijven rondtollen. Vooral dingen doen voor anderen, en zo de eenzaamheid vermijden. Niet altijd even makkelijk als je veel lichamelijke problemen hebt, maar zelfs alleen aandacht voor anderen hebben werkt!

De vraag blijft waarom sommige mensen makkelijker kunnen veranderen dan anderen. Ze zijn blijkbaar meer flexibel, waardoor ze zich sneller kunnen aanpassen of iets nieuws proberen. Aanpassen of iets nieuws proberen is de eerste stap naar veranderen. Door die flexibiliteit zijn ze meer weerbaar, en dat is op elke leeftijd belangrijk. In je werk en thuis, nu meer dan ooit! Toeval bestaat niet, maar net op Facebook gezien de slogan:  “Doen is een manier van denken” Die houden we erin!

(Hein van Steenis, 13 januari 2015)

 Reacties zijn gesloten.