Twee of meer zwarte gaten?

“Er zijn aanwijzingen voor een tweede zwaar zwart gat in hart melkwegstelsel”, luidt de kop van een artikel in NRC-Handelsblad van 16 januari 2016. Er wordt niet uitgesloten dat er naast Sagittarius A* nog méér zwarte gaten te vinden zijn. Maar ik denk liever aan de ontelbare zwarte gaten alleen al op aarde! Dat zijn die zaken die we ‘vergeten’ omdat we ze niet willen weten of wensen te vergeten omdat ze anders ons dagelijks leven zouden verstoren – die we  verdringen.

Het bekende zware gat in ons Melkwegcentrum heeft een massa van ruim vier miljoen zonmassa’s, het nieuwe gat ‘slechts’ 100.000. De zwarte gaten in ons geheugen daarentegen zijn gewichtsloos, al kunnen ze ons wel zwaar vallen! Ze zijn de last die we onbewust meetorsen in ons leven.

Beide soorten zwart gat zijn niet rechtstreeks waarneembaar, ze worden afgeleid van de verschijnselen die ze veroorzaken. Bij mensen zijn ze onzichtbaar voor henzelf. We hebben iemand anders nodig om ze te vinden. Iemand anders die ons herinnert aan een belofte om iets te doen, of ons herinnert aan een feit dat we verdrongen hebben. In ernstige gevallen, als we er last van hebben, moet er een therapeut aan te pas komen om iemand ervan te bevrijden.

De zwarte gaten in ons melkwegstelsel zijn mogelijk interessant voor de verklaring hoe onze aarde en het melkwegstelsel zijn ontstaan. Dat is, althans voor mij, nog steeds een groot mysterie. En de zwarte gaten bij ieder mens? Als je er geen last van hebt, laat ze rustig zitten. En als je er wel last van heb, erken je domheid of laat je er vanaf helpen door een therapeut.

Met andere woorden, zwarte gaten op aarde zijn niet echt een probleem!

(Hein van Steenis   10 februari 2016)Reacties zijn gesloten.