Is dat nou alles?

Alles zou zo eenvoudig mogelijk gemaakt moeten worden, maar niet nog eenvoudiger.(A. Einstein en anderen)

Na het lezen van het principe van veranderen (denken, doen, voelen), ben je waarschijnlijk geneigd om te zeggen: Is dat nou alles? Niets minder! Soms zal een verandering heel gemakkelijk gaan, als je een verandering per se wilt en als die goed past in je referentiekader. Bijvoorbeeld, als je eerste drankje goed valt en je wordt aangemoedigd, dan zal alcohol snel wennen. Echter, als je van jongs af aan opgevoed bent met het idee dat alcohol niet mag van je godsdienst, zal dat wennen heel erg veel moeite kosten, zo niet onmogelijk zijn. Er is dus een heel scala aan moeite die het kost om een verandering te maken, van heel makkelijk tot uiterst moeilijk of zelfs onmogelijk.

Hetzelfde denken, doen, voelen model past bij ál deze veranderingen van jezelf. Het begint met het bepalen van hoe je wilt veranderen en door je daaraan aan te passen. De moeite en tijd om vervolgens te wennen aan de gewenste verandering, hangt af van een aantal factoren:

  • De wenselijkheid van een verandering; je bereidheid
  • Hoe duidelijk het is dat je een verandering wilt of zou moeten maken; je zelfinzicht
  • De mate waarin de verandering past bij je overige gewenningen; je referentiekader
  • Doorzettingsvermogen; de benodigde tijd

Of je doorzettingsvermogen voldoende is voor de benodigde moeite en tijd om de verandering te maken, bepaalt tenslotte of dat lukt of niet en hoe lang dat duurt. Mensen met weinig geduld zullen meer moeite met veranderen hebben dan zij die bereid zijn van alles te proberen en die begrijpen dat veranderen tijd kan kosten.

Er zijn drie mogelijkheden om te gaan veranderen. Je kunt bewust anders gaan denken: je leest bijvoorbeeld een boek of artikel over de opwarming van de aarde, raakt overtuigd en besluit om je bijdrage te minimaliseren. Je kunt ook anders bewust gaan voelen: je bezoekt bijvoorbeeld een slachthuis, en je besluit direct om vegetariër te worden. Je kunt ook bewust anders gaan doen, bijvoorbeeld je medewerkers niet langer opdrachten te geven, maar te vragen wat jij kunt doen om ze te helpen de gestelde doelen te realiseren.

Wat het eenvoudigste is hangt af van het specifieke geval, maar ik denk dat doen meestal het beste is. Doen is meestal de eenvoudigste manier om bewust te veranderen. Doen is in ieder geval beter dan niets doen, want dan ga je alleen maar piekeren over je problemen – dat vergroot die alleen maar! Door doen blijf je in contact met de werkelijkheid, en groeit je zelfinzicht en je bereidheid om te willen veranderen.

Is dat nou alles? Nou en of! Niets minder! (Een therapeut beschikt over andere mogelijkheden.)

Hein van Steenis (18 februari 2016)Reacties zijn gesloten.