Computer en pokeren
“Computer is mens nu ook in poker de baas,” kopt het in de Volkskrant van 1 februari 2017. Niks nieuws, want al in 1990 – meer dan 25 jaar geleden! – maakte ik me boos over een artikel in de Volkskrant katern Wetenschap, onder de kop “De computer weet al wie de wereldkampioen schaatsen wordt”. Poker is immers een spel waarop je grote hoeveelheden statistiek kunt loslaten. Maar bij schaatsen ben je afhankelijk van een individuele prestatie, die afhangt van een mentale en fysieke conditie en tegenstanders, waarover maar weinig statistisch materiaal beschikbaar is.
In Rivers Casino in Pittsburgh streden professionele pokerspelers tegen Libratus, een computer van Carnegy-Mellon University. Volgens pokeronderzoeker Rogier Potter van Loon, valt poker niet te vergelijken met schaak of go omdat poker een onvolledig informatiespel is. Naast het inschatten van beloning en risico’s, is bluffen bij poker een bijzonder aspect. Mijn conclusie: de computer kan blijkbaar beter bluffen dan menselijke experts…
De bluffende computer intrigeert me. Zou mijn computer al die keren dat hij niet deed wat ik veronderstelde te doen maar wat niet lukte, aan het bluffen zijn geweest? Een heel nieuw perspectief! De volgende keer neem ik die uitdaging aan in de hoop dat hij dan gelijk anders gaat reageren, niet steeds hetzelfde foutscherm laat zien. Kan niet wachten tot dat gebeurt!
Helaas staat vandaag in dezelfde Volkskrant dat de computer niet meer mee mag tellen bij de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing in maart. Als reden wordt opgegeven dat de computer die de resultaten op zou moeten tellen, onvoldoende beveiligd is. De software voor het optellen van de stemmen zou daardoor te kwetsbaar zijn, te gemakkelijk gehackt kunnen worden. In plaats van een USB-stick naar een centrale locatie te brengen, wordt het lokale resultaat nu doorgebeld; hoop maar dat die communicatie wél goed beveiligd is…
Vreemd toch, die vele gedaantes van de computer. De computer die beter kan pokeren dan experts, en de computer die de stemmen niet meer mag optellen. Of zouden er toch mensen achter zitten? Echte mensen die slimme pokerprogramma’s maken en die slecht-beschermde computers hacken? Volkskrant journalisten zouden beter moeten weten.
Hein van Steenis