AI is de nieuwe elektriciteit

Er is een bloeiende renaissance in de AI aan de gang, dat is ook duidelijk in de afscheidsbrief die de top AI-man Andrew Ng onlangs schreef voor zijn vertrek bij Baidu. Hij was vier jaar eerder vertrokken bij Google, waar hij de architect was van Brain project (Go-computer, zelfrijdende auto’s, vertaal software en nog veel meer). AI is de nieuwe elektriciteit, die leidt tot een volgende industriële revolutie, zie zijn brief op shttp://medium.com/@andrewng/opening-a-new-chapter-of-my-work-in-ai .

Na veel succes bij Google, werkte hij vier jaar bij Baidu, de Chinese Google. Zijn AI-groep groeide tot 1300 mensen, waarvan 300 AI-specialisten. Deze groep ontwikkelt elk jaar een nieuwe business unit, zoals voor zelfrijdende auto’s en een conversationeel platform. Op de rol voor de komende jaren staan gezichtsherkenning, een sprekende robot voor de gezondheidszorg, en nog meer.

Baidu is inmiddels een van de weinige bedrijven met expertise in spraak, NLP, computer vision, machine learning en kennisbanken. Allemaal te danken aan deep learning oftewel kunstmatige neurale netwerken, die dankzij de enorme groei in computerkracht inmiddels mogelijk zijn gemaakt. Deze netwerken kunnen ook leren van nieuwe voorbeelden. Het klinkt te mooi om waar te zijn! (Ik ben nog van de school die stelt dat alles wat geautomatiseerd wordt, ook automatisch fout kan gaan.) En vraag niet wat voor computerkracht hier allemaal voor nodig is. Neurale netwerken werken analoog en moeten dus digitaal gesimuleerd worden.

Ng verlaat Baidu naar zijn zeggen omdat hij vindt dat het potentieel van AI meer omvat dan de grote technologische bedrijven alleen. Hij wil de belangrijke maatschappelijke omwenteling vanwege AI gaan begeleiden. Iedereen moet een zelfrijdende auto krijgen, een sprekende computer die je verstaat en een zorgrobot die je precies kan vertellen wat je mankeert. De industriële revolutie heeft de mensheid van zwaar fysiek werk bevrijd. De computerrevolutie van herhaald handwerk. De AI-revolutie zal ons gaan bevrijden van geestdodend werk. Zo zal er een fantastische nieuwe toekomst ontstaan.

Ik wil niets afdoen van de grote verdienste van Ng. AI maakt – net als computers – in principe alles mogelijk wat je kunt bedenken. Maar ik hoop dat AI dan ook de huidige problemen met computers kan oplossen, zoals kosten (aicoins?), beveiliging, verantwoordelijkheid, gebrek aan privacy, phishing, nepnieuws en zo meer. En als de AI-specialisten al deze problemen eenmaal uitgedokterd hebben, kunnen ze gaan bedenken waaraan we onze gewonnen tijd dan kunnen besteden.

Mensen zijn nu eenmaal niet bestand tegen nietsdoen, noch mentaal noch fysiek. Spieren die we niet meer gebruiken, gaan heel snel achteruit. Hetzelfde geldt voor onze hersenen. Wat hebben we dan nog aan al dat mooie AI-spul? Maar mogelijk zijn we dan zo geïntrigeerd door al die nieuwe mogelijkheden dat we de achteruitgang van onszelf niet zullen opmerken.

Hein van Steenis  (3 april 2017)



Reacties zijn gesloten.