Referendum Sleepwet en dergelijke

Woensdag 21 maart 2018  is het zover, dan mogen wij ons per referendum uitspreken over de zogenaamde Sleepwet, die ongelimiteerd en ongericht aftappen en opslaan van vrijwel alle elektronische  communicatie tot 3 jaar mogelijk maakt. Tot nu toe was dat beperkt tot mobiele communicatie en specifieke taps – al erg genoeg!

Wat ik daarop tegen heb? Privacy is een dooddoener, maar dat gaat het wel om. Het recht om niet te worden lastig gevallen door zaken die je als privé beschouwd. Ja maar ik heb niets misdaan, daarom mogen ze alles van me weten! Ook wat voor bestellingen en betalingen via internet? En al die andere e-mails en andere zaken waarin je je voorkeuren uitspreekt?

In principe zou ik daar niet zo’n bezwaar tegen hebben, maar misbruik gluurt om een hoekje – dat blijkt maar weer uit het verhaal over hoe de Trump-campagne de Facebook gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers via Cambridge Analytica misbruikte. En dat is het praktische probleem: als zulke gegevens ergens opgeslagen zijn, dan zullen ze ook misbruikt worden …. zonder dat we dat weten! Op grote  schaal en op persoonlijke schaal, daar kun je vergif op innemen. Dat nog afgezien van de reële mogelijkheid dat zulke grote databases door criminelen gehackt worden. In onze nieuwe ICT-wereld is alles mogelijk., en daarom moeten we het kwaadwillenden niet te gemakkelijk maken!

Toeval bestaat niet, maar het wilde wel dat er vandaag in de krant ook een verhaal stond over de vernieuwing van wat destijds het elektronisch patiëntendossier genoemd werd. Nu krijgt de burger zelf de regie over eigen medisch gegevens; dan kan de overheid niets worden verweten! In de zomer een praktijkproef en volgend jaar beschikbaar! Exit DigiD (mag ik hopen) en veiliger, maar toch te hanteren door laaggeletterden! Iemand heeft kennelijk Haarlemmerolie opnieuw uitgevonden, want in mijn optiek (en die van veel anderen) betekent een betere beveiliging een moeizamer gebruik. Doordat er verder zoveel haken en ogen aan dit soort massale toepassingen zitten, denk ik verder dat het tijdschema wel weer erg optimistisch is.

ICT maakt erg veel mogelijk, zowel goed gebruik als misbruik. Doordat opgeslagen data niet zichtbaar is, weten we niet wat er mee gebeurt of gebeurd is. Terwijl iedereen tegenwoordig de mond vol heeft over transparantie bij benoemingen en overeenkomsten, is het gebruik van opgeslagen data zo duister als ik weet niet wat – dat is nu eenmaal inherent aan elektronische data. Vandaar dat ik er voorstander van ben om alleen gericht tappen en zo beperkt mogelijk gegevens opslaan. Ik begrijp best dat de AIVD dat graag anders wil, maar ik ben niet overtuigd dat meer opgeslagen data beter is. Ook al is opslag tegenwoordig een fluitje van een cent.

Hein van Steenis (20 maart 2018)    Zie blogs op www.vsteenis.nlReacties zijn gesloten.